grannens tupp

tror ni att det ar ok att nacka grannens tupp?
far tuppjuck pa den j....eln

kitty



blev det istallet nar jag trottnnade pa skolbilden...vet inte vad jag ska gora med den...


nufortiden ar det inte bara ungar som kliver in i huset nar jag malar...




matbanan

ar en jattestor banan (eller det beror ju pa, men dessa kommer fran grannon Pemba)
Smakar nastan som potatis, man kokar dom alltsa. Grannmamman brukar komma med lite mat till mig ibland sa jag fick den av henne igar ;)


igar morse




Hemma brukar vi val saga: sitt ner i baten!













gardagens målning...


Samma tema som föregående vecka, men i ny tappning. Frågan är bara vilka färger jag ska använda  på denna stora målning?? Hjääälp!!!?!?


Jag har flyttat in sen nån vecka tillbaka från att ha målat ute, (de dagar jag varit i vårat hus) för det var så sjukt många som kom och, inte glodde, utan råååååstirrade...iiiiii me don´t like...




Ibland står det ju ändå folk i dörröppningen och tittar in och jag trodde att det var det som lät men det var det ju inte ;)




Sen när alla kossorna passerat så lät det ändå och jag har ju lite koskräck måste jag erkänna men jag kollade ut och då var det dom här som lät.


Karibu Sussi och Anders


Du minns väl när vi låg dagarna i ända och bara latade oss i, verkligen i det laga vattnet :D

Just nu är vattnet på samma "nivå" som då (fast det ändrar sig ju hela tiden från dag till dag) Detta från igar morse kl 10.





Slaveriet



Köpte ett vykort i stone town.
På baksidan står det Domestic slaves chained to eachother, not showing much fear of their aged supervisor. Around 1890.



Lite brun iallafall thihi ;)

Hade visst blivit lite brun iallafall ;) såg jag när jag va på en as go restaurang i stan och åt och gick på toaletten där det fanns en jättestor spegel. Lite spännande, att här kan jag nog räkna på en hand hur många gånger jag sett mig i helkroppspegel, eller en stor spegel överhuvudtaget. Jag har ju bara en sån liten för fejan. Jo, men lite spännande att det går så bra att leva utan spegel här, men hemma hade jag nog inte stått ut en dag om jag inte hade haft nån...


Me at "work" ;b



Nu myran har du fatt 2 foton pa mig hahaha I don't like to be in pictures...

yoggisen :b yammi!!!


Dagaa


Här kommer en kvinna från stranden med hinken full av dagaa (småfisken)


Gytt att dom har lagt ut dagaa på tork precis utanför mitt fönster, det luktar gudomligt!!!






Man, eller jag, tänker ju att det inte bildas dödliga bakterier när firren ligger och gassar i solen på det där viset, men det blir det ju inte. Undras varför?

Så här torkar dom ju även annan mat tex kassava eller majs innan dom går i väg med det till maleriet så får dom mjöl! Perfekt!


Det är då man undrar om man hörde fel


80 000 tanzanska shilling vill han ha för jobbet? Nähä 8 000. Okej. Han vill alltså ha en pizza för jobbet skulle man kunna säga! För det är exakt vad det kostar med pizza här nere på hotell restaurangerna. Men det var visst hantverkarna som skulle ha det för jobbet att gjuta in fönsterna och dörren i mitt nya lilla hus. Samt hans nästan 3 dagars arbete att måtta och fixa fram fönsterena och dörren och jaa...vafan man blir ju helt matt nästan och bara ursäkta? Och den också, för det hade mycket väl, tycker ju jag kunnat kosta 80 000 vilket är ca 400 sek det hade inte kännts konstigt alls att betala det för hans jobb och engagemang, men nähää det var 40 kronor som det kosta! "tyvärr" så tror jag även att det är inräknat jobbet för ett innertak som han satt upp också, nu är jag inte säker på det för jag har inte varit och kollat, men han sa att han tyckte och ville att jag skulle ha det för att det inte skulle bli lika varmt som utan. Så det är nog fixat. Så jag har alltså betalat ca 1000 kronor i materialkostnad, dvs ett måttbeställt innertak, 2 måttbeställda fönster och en måttbeställd dörr plus elgrejer och då såklart arbetskostnaden på 40 kronor. Å nej jag glömde faktiskt cementpriset och priset för sånna stålvajrar som man sätter in i fönsterna vilket var totalt ca 180 kr...


Vad gör man? Man har ju lust att ge kanske 40 kronor x 6 till, dvs extra, men hur skulle det egentligen se ut. Förmodligen som om jag inte hade någon respekt för pengar och att jag var stenrik, vilket jag inte är...så han får väl, vilket han uppenbarligen gör, nöja sig med 40 kronor...fan...att det kan vara så olika!?!


ok, yoghurt!

Sa sjukt hur glad man kan bli for minsta lilla har ;) det ar nog darfor jag trivs sa bra har for man blir helt overraskat glad nar det gar vagen och saker o ting funkar och som igar nar jag gjorde den stora upptackten YOGHURT!!! :D shit vad glad man blir!!!
Helt otippat (som i ganska manga affarer eller snarare kiosker har nere) sa gar det att fa tag pa de mest otippade saker som yoggi. I en kiosk dar det saljs mobiltelefoner och tillbehor, samt loshar (haha vilken mix ocksa) sa har dom en liten kyl dar dom saljer yoghurt. Dessutom uppe i Nungwi! Fan jag blev sa glad att jag typ berattade for alla. (Ingen blev sadar direkt imponerad dock, fattar fortfarande inte varfor...) Men jag tycker i alla fall att det ar helt fantastiskt och det ar ju sa sjukt hur overlycklig man blir for bara en san liten grej...haha kanske dax att aka harifran snart innan man blir insane ;b
(Ska lagga in en bild sen pa min nyfunne foda)

Sen idag sa var jag ju sa sjukt orolig, eller inte orolig, men jag kande bara att aaaaa vad jag inte "pallar" att aka ut ur landet bara for att fa en till stampel eller nytt visum snarare. Det borjade kanon. Not! Morkt pa himlen och lite regn och sa forbaskat trotsig som man ar (kanns skonare och saga man, istallet for jag) sa satte jag pa mig helvita klader! Skitsmart nar det oser ner och man sitter i en gammal dala dala eftersom den ar i stort sett helt oppen sa stanker det inte alls in och upp skit fran gatan och speciellt inte nar jorden ar lite sadar lerigt rod! Sa dj..la smart Mia!! Snygg var man nar man kom och skulle smora in sig pa immigration office for att slippa aka ur landet, men fan det gick ;) Jag blev (aterigen) sa forbaskad glad sa att jag genast fick ga och unna mig nagot fint och god mat...assa varfor ar det sa? Shopholic...hahaha men gytt ar det!!!

Sa nu ska jag snart skitig och dan aka upp till Nungwi igen och se om mitt nya lilla hem kanske ar fardigt!?!

kramkram

hur bra far man ha det?

Det är sjukt galet skönt att vakna upp tidigt, eller vid 7 varje morgon av sig själv! Eller ibland är det ju verkligen inte av sig själv utan snarare när ungarna springer förbi och skriker och är på väg till skolan, eller när tupparna goler galer vad heter det kukelikuar? Men iallafall så är det skönt på något vis. I morse då vid strax efter 7 när jag tog min lilla morgonpromenad på stranden så var det verkligen grymt skönt väder! Det var mulet för första gången och vattnet kändes lite svalt eller friskt och sen var det inte en endaste turist på jätte länge. Det var helt lugnt och stilla bara några fiske killar som skulle lägga ut nät annars ingen rörelse alls. Och det var helt tyst också bara ett svagt brus från vågorna det kändes nästan lite som om det skulle kunna varit midsommardagen och att jag ”råkat” vakna och gått upp förtidigt för en promenix, så lugnt var det ;) och färgen på vattnet var bara som en hel stor pool, tror att det var för att det var mulet som det såg så ut. Så jag bara strosade där och njöt så in i bängen! Och avslutade med ett litet dopp! Nice!

Sen undrar man ju nu om nu gud finns varför han inte tillverkar lite fler män som Mustafa? Fan vad snäll han är! Han, eller jag får ju betala för att få huset/rummet färdigt, men det blir som den månadshyra som jag har på rummet som jag hyr nu, men han tyckte att om jag ville nu när jag blivit rånad och dessa wodo grejer runt huset ;) haha att jag kunde få bo här i ett litet hus/rum på Casa Umoja tomten! Asså gissa om jag blev glad!!! Så himla perfekt! Det är ett litet ”rum” som ligger för sig själv bakom själva ”hotellet” men det finns ingen toalett där men det finns en, ja vad säger man en allmän toalett som jag kan använda, så det är ju inga som helst problem. Huset/rummet är inte riktigt färdibyggt, det fattas fönster dörr och innertak. Elen är inlkopplad men det behövs strömbrytare. Och allt detta för en kostnad av typ 1000 sek!!... Ah! Det blir så himla bra! Sen så är det perfekt eftersom jag ändå brukar sitta här och måla eftersom det inte finns någon tomt runt huset som jag bor i nu så det kan verkligen inte bli bättre!!! Sjukt bra!!!

Man undrar ju nu när det gått så bra vad dom kommer att säga åt mig på visumkontoret imorgon...iiiiiii bergis att jag måste ut ur landet och in igen...men det har ju gått smidigt för andra att bara betala och sen gå därifrån med visumet i handen...men säkert inte då för mig ;) så kanske att jag åker en snabbsväng till Kenya imårrn ha ha, hoppas inte... Ha en bra kväll!

besok

Ska bli så himla roligt att få besök!! Sussi som jag var här med första gången för ehh...10 år sen ;) kommer med hennes karl om, jag måste räkna...om 13 dagar!!! ååååå vad roligt!!!


Mitt visum går liksom ut om typ 5 dagar...jobbigt...måste ta tag i det i helgen! Eller imårrn rättare sagt. Så det kanske måste bli en tur till Kenya, vad vet jag, men förhoppningsvis inte. CSN håller ju på att strula. Såklart. Nu förstår jag varför inga studenter är sådär överförtjusta i CSN. Så jag är inte stenrik för tillfället, men det löser sig ju alltid på något sätt.


I förrgår kom det några galna Italienare till Casa Umoja! Men roliga! Herregud vilket tempo!! Jag vet ju att Italienare (vaddå dra alla över en kant ;)) är rätt livliga av sig, men såhär? Det hade jag totalt glömt av i mitt lilla Afrikanska lunk som jag införsaffat ;) pole pole som man säger här vilket är sakta sakta.

Haha, jag och Mansour bara tittade på varandra och tänkte hjäääälp vad hände?! Det här är vi inte vana vid. Eftersom jag hänger där ganska mycket så blir jag lätt lite som en crew, det händer rätt ofta att gäster kommer fram och frågar mig olika saker, plus att detta är vänner till Mustafa och hans fru som äger stället så dom hade visst berättat om mig.

Dom ville ha fisk, bläckfisk, krabba, räkor och allt möjligt för dom ville laga middag för oss alla (såklart) på kvällen. Så killarna som jobbar här började jaga mat. Det är helt ok att få tag på dessa saker på morgonen, när fiskebåterna varit ute, men kl 4 på eftermiddagen är det inte riktigt samma grej, men det gick! Men bara fisk och bläckfisk, men det räckte ju!

Så vin, rom o cola och öl skålades det verkligen hej vilt i undertiden det lagades mat. O herre djävlar jag måste säga att jag var orolig att halva köket skulle brinna ner eftersom man använder sig av typ fotogen, eller vad heter det på svenska...på en ostadig liten spis eller stormkök! Ja shit, men det gick! Blev riktigt gott och Italienskt på alla sätt och vis!

Alla killarna som jobbar här och deras vänner (lika som jag hänger här) fick såklart också sin plats vid bordet, vilket dom inte direkt är vana vid och jag hörde när ena killen sa retsamt till den andra på swahili precis när tallrikarna med mat slängdes fram på bordet, ska du inte äta?

-Jag måste först kolla på gästerna hur man gör!

Näe, pasta, gaffel och kniv tillhör ju inte deras vanliga föda och sätt att äta på direkt ;)

A roligt och galet var det!

Här är fisken, dorado heter den, as god!




Här är tanterna som köper fisk på stranden, den där lilla fisken dagaa. Dom kan sitta i flera timmar och vänta på att det kommer in en båt och då snabbt ut i vattnet med alla kläder och köpa fisk.















Här kom det förbi några killa med en lite större fisk!



Ja som sagt det händer mycket på stranden. Här köpte vi popcorn bollar ;) sjukt, men gott!




pussokram








förra veckans måleri

fortfarande tema "krig" och några nya varianter på det jag visat förut.



(den här bilden tänker jag bara stackars Mr Fine (Hemedi) han som vi hyra av att han tror väl jag blivit wodo-smittad...oups...)



en tingatinga variant av ett flykltingläger...fan vad hemskt det känns att skriva det, men nu är det gjort...


yttligare en variant

en närbild på tälten


näe nu måste jag nog ta och göra något viktigt...har bara varit på nätet samt ätit och druckit i 6 timmar....det blir till att nattarbeta med dagens skolgrejer...men det är jag bra på!!
:b



blandat

Härom morgonen kom det jordens regnskur. Trodde typ att dropparna skulle göra hål ända till Kina på andra sidan jorden. (Undras om dom säger det här, för visst gör vi det i Sverige, att om man gräver riktigt djupt så hamnar man i Kina, men det är klart, Kina är ju rätt stort så jag kanske skulle hamna där om jag grävde ett hål ifrån här också).


Men shit som det regnade! Riktigt riktigt mycket och hårt så in i bängen!!!! Sen slutade det bara tvärt, som om vattnet bara total tog slut. Och så började det igen. Och slutade sådär förvånansvärt tvärt! Sen var det färdig regnat :) men shit som det lät!

Kolla in lågvattnet! Eller man ser inte ens havet hahah shit asså...det händer inte ofta att det är såhär lågt, eller det här ar första gången det bara är poff! Borta!



fint här är




Så kul hur dom skriver priset på sakerna dom säljer. Med spritpenna. Såklart ;)



i sverige lär vi oss att sitta ner i båten ;)


dom kommer liksom med båt från fastlandet som är fullpackad med tomater, bananer eller andra varor i en sån båt som är ovan och sen lassar dom på det på en kossa med släp så dom får bort varorna från stranden. Fantastiskt är ju också att det inte finns nå bryggor så killarna kliver ju i vattnet upp till midjan och får en tung stor korg på nacken som dom vadar iland med och ibland är vågorna sjukt stora...ja...det är lite annorlunda mot hemma ;)




kolla jag gav mina målarpolare lite pengar i julklapp som tack för att dom hjälpt mig så himla mycket så fick jag nyårspresent av dom. Söta! och snälla! men kolla årtalet ?! ;) vet intte riktigt men det kanske inte är så noga 2009 2010 ah! vad gör det!


här sitter jag nu




kollar man ner i glaset ser det ut så här


här är från ett annat ställe men dom har såna fina detaljer på möblerna här på zanzibar!


strömavbrott. vi har ju det här titt som tätt och ofta så försvinner den bara för någon minut men ibland längre som igår em vid 4 till kanske 10...men det är mysigt när man får tända lyktor och ljus!




ha en myskväll!!!
kramkram


kiswidi = svenska, på svenska

Karim. Jag lär Karim Svenska. Han lär sig snabbare än tåget och det är nästan så jag undrar om han verkligen inte kunde flytande svenska innan.

Jag blir jätte sur.

För jag har sjukt svårt för språk.


Han är helt grym!!! Och det är sjukt roligt att lära ut till någon som är så mega intresserad som han är! Ett riktigt nöje!!! Jag lär honom på ett villkor att han ska lära andra och det verkar han vilja göra, så det är ju bra! Det är sjukt många här som vill lära sig Svenska. Såklart för att det är sjukt många svenskar här!


Ja, jag blir avis på att han är så duktig och inte jag...


;)


albinos

Något som jag tänkt på länge är albinos. Här på Zanzibar finns det inte så många. Det finns en jätteduktig kille som är med i en akrobatgrupp här uppe i Nungwi, men han är den enda jag sett hittills. Uppe i Mwanza på fastlandet, nära där jag bodde förut, såg man en hel del faktiskt. Men det är så hemskt hur dom mördas. I Shinyanga, också på fastlandet, och i områden därikring så betyder det bokstavligen tur att ha ett avhugget barn-albino huvud i huset. Najs. Men också en massa andra påhitt om dem...


Tydligen också så anses albinos som ett handikapp - ett förståndshinder, så i vissa delar av Tanzania får dom inte gå i samma skola som vanliga barn. Trevligt.


Så det mördas en heldel albinos. Joina gärna på facebook Say NO to Albino Killings in Tanzania, Please Sign to get 10000 Signatures en kompis till mig mailade även över denna länk http://sydsvenskan.se/varlden/article404775.ece


Det är verkligen så sjuuuuukt fruktansvärt!!!

Hemskt.


jaha...vad säger man? ....

Ok, jag bor tydligen pa en begravningsplats.

Hur känns det?

Njaaaa, jag vet inte riktigt...


Igår morse när jag skulle äta frukost så hade jag ytterdörren öppen och då ser man rakt ut, på bakgården höll jag på att säga, men det finns ju ingen gård, men iallafall, man ser ut i byn skulle man kunna säga ;)

Mansour (som jobbar på Casa Umoja) hade precis kommit förbi för att säga god morgon och jag kollade ut och såg en hel drös med karlar som gick förbi och sa såklart, kolla vad mycket folk!!! För det var verkligen det! Så sa han att ja det brukar se ut så om det är någon som har dött och dom begraver ju folk här bakom.


Ehhhh, what?!? sa jag! Här??

(Om ni kollar inlägget "Zanzibars baksida", dvs sophögen, så är det antagligen där och det är liksom precis bakom vårat hus. Den, eller nedskräpningen börjar tjaa men verkligen 2 meter från huset på husets baksida och går man längre ditåt så blir det bara mer och mer skräp tills man hamnar i den riktigt stora skräphögen).

  • We don´t have like in Eurpoe where you have a nice cemetery with a stone and everything, but we do have a certain place were we bury people, do you find it strange?!

  • Well....no...but......

...it just happen to be exactly where I live....

Fy fan, tänkte ju jag, och undrade genast hur många döda kroppar som jag trampar omkring på varje dag...Kanske ingen, kanske flera. Vad vet jag?!


I alla fall så är ju inte döden lika "skrämmande och främmande" här som hemma i trygga Sverige. Men ändå. Som sagt, en död människa här har folk otroligt stor respekt för och hur ska jag säga för att den inte ska låta fel, jag menar visst har vi Svenskar också en stor respekt för bortgångna människor, men inte på långa vägar samma som här.


Till en annan sak men lite inom samma gren, ändå. Visste ni att enligt tradition så ska man begrava alla "delar" som tas bort från ens kropp under tiden man lever, dvs när man klipper naglar och hår så "begraver" man det i marken som en liten ritual. För att senare då återförenas med det.

Jaaa vad säger man? Men ändå lite fint på något vis.


När jag ändå är inne på det troende, ritualer och vad det nu kan vara så hörde jag igår natt något som inte riktigt lät som en ko eller get som brukar traska på nätterna utanför mitt fönster. Det lät lite annorlunda...jag tyckte faktiskt att det var lite småobehagligt. Så efter min paranoia så tog jag mod till mig och kollade ut. Och såg ingenting såklart. Det har ju precis varit fullmåne så månen lös upp ganska bra och där var ingenting såklart. Så jag la mig igen och blundade hårt ;)


Vid Lunchtid så pratade jag med ena tjejen som jag bor med och hon sa att hörde du häromnatten när det var sånt jäkla liv och det var någon som skrek jätte högt. Och näe jag hade ju inte gjort det för jag var verkligen as, as trött då och en annan tjej som bor här i huset sa det till mig den morgonen efter, att va fan hände inatt egentligen med det där skriket!? (skönt att man är oväckbar ibland...eller inte...) och tydligen hade det varit killen som äger huset som hade jagat bort någon/några som nattetid brukar ligga utanför hans fönster (jag bor vägg i vägg med honom kan jag ju tilllägga, men han har även ett fönster runt hörnet) som vill put a spell on him så han ska sluta att ha det så bra och sluta nå framgång. Typ. Här kan det bli så att folk blir avundsjuka när det går bra för någon och tycker ju då att denne person ska dela med sig av allt...Han, killen, (Mr fine kallas han för ;)) går helst inte ut efter 9-10 på kvällen, för tydligen blir han trakasserad. Och till saken hör den att han är verkligen världen snällaste och gladaste människa. Stackarn! Big time!

Nice...så med de skriken den natten så hade han tydligen totalt tröttnat på dom och kastat saker på dom och skrikit åt dom att gå härifrån och lämna honom i fred så därav skriken.

Så jag undrar ju om det var det jag "kände" och hörde i går natt...hädanefter så kommer jag absolut ha gardinerna fördragna om natten...Säkert så var det samma människa/or som lagt ner den där döda ödlan i vattentanken härom veckan...


nästan rånad

Ok inlägget innan hände alltså den 15e och idag har vi den 19e (fast nu den 20e när jag är på internet)

Wodo. Är det tydligen som utförs här uppe i Nungwi. Så jag hörde att dom gräver ner levande kycklingar och höns för att bringa otur plus att det kastas upp döda djur på vårat tak! Najs. Eller inte ;) Man kan välja själv vad man tycker!

Nu görs ju ingenting mot turister eller övriga vita människor som bor, och har bott här uppe hur länge som helst, men ändå. (Eller inte vad som sägs iallafall hehe)


Men igår när jag skulle traska hem vid 22 tiden med nytuttagna pengar i väskan och bankomatkort och hela kittet så hände det ju såklart en annan grej..

Jag och tjejerna i huset har en liten "saying" att det är det här som man inte ringer eller skriver hem nu och berättar för mamma o pappa, utan man berättar det när man är hemma i Sverige igen! Haha! Men nu när jag ändå skriver blogg så får det bli så ändå, eller jag kanske skulle ta och göra detta inlägg FF, föräldra fritt ;)


Näe men det var en liten snubbe som ville ta min väska förstår ni. Han hade en sån grymt äcklig blick, han hade säkert tagit nåt den lille killen. Eller liten o liten men han var rätt ung iallafall. Han kom och typ tryckte sig mot mig på något konstigt vis typ puttande eller som när man går på någon/ något och när han hade gjort det några gånger och försökt gå på mig på den sidan som jag hade väskan så snurrade jag runt så han hamna på icke-väsk-sidan men när han vart lite väl på-, och närgången så blev jag livrädd och typ stammade haha shit som jag blev rädd. Kyrkogården, wodo, döda höns, knivar snurrade runt i pallet, men sen blev jag förbannad som fan istället och kände att när jag pallar fan inte bli rånad igen (eller vad säger du frida ;) vi brukade köra den när vi skulle gå ut på kvällen på fastlandet. Stoppa allt i bh:n och skippa handväskan, för jag pallar fan inte att bli rånad igen haha, men tyvärr så är det lite sant) Ja men jag kände att näe det är absolut inte läge att bli av med väskan nu så jag började skrika på swahili att, ja så är det det här med orden, inte ett svärord kan man så jag kunde inte be han dra åt helvete din jävla idiot, som man hade skrikit annars, men några varianter av sluta och att det var mycket dåligt kom det ut iallafall haha han drog väl för att jag var så mesig ;) näe men han backade lite och sen så var det ändå lite ljust just där utav ytterbelysningen så han vek av. Som tur var så var Mr Fine och Bwana hemma och käkade i köket så dörren var olåst och ytterbelysningen tänd plus att det lös från kök och rummen, för annars hade jag nog nu varit några saker fattigare...dom frågade va som händer och jag stammade fram att en snubbe skulle precis råna mig och dom flyger bokstavligen ut och börjar lubba efter snubben. Kol mörkt utan skor och Mr Fine har precis råkat ut för om det kan vara en blodpropp eller nåt för hans syn försvann för någon dag sedan efter ett dyk och sen dess har han inte sett fullt plus fått nån infektion på ena ögat så ögonlocklet hänger..så jag tänkte bara att shit det här kommer att gå käpp rätt. Plus att får man tag på en tjuv här så slår man ihjäl dom kort och gott. Inget konstigt. Typ. Så jag kände bara att shit nu dör killen eller Mr fine för han snubblar över nåt. Men båda klarade sig.

Lillkillen va snabb så han han undan och Mr fine kom tillbaka hel. Så det var ju lite skönt ändå.

Men fan det var lite läskigt!


(Skönt nu att klockan snart är midnatt och den här galna kon lubbade förbi mitt fönster precis hahaha ja, vad ska man säga...)


Som tur är så vet man ju att det bara är väskan med innehåll som är av intresse. Så skulle det bli lite jobbigt så skulle man ju bara kunna kasta väskan åt ett håll och springa åt ett annat. Men tjaa... Näe men det är faktiskt första gången som jag blev lite skakis här annars så traskar jag nästan hej vilt över allt i mörkret så jag kan nästan säga att jag är lite förvånad över att det inte hänt tidigare, men jag har känt mig jätte trygg. Faktiskt. Men det är jävligt obehagligt när det händer. Så nu tänker jag inte bara dra för gardinerna om natten utan jag tänker också fortsätta som på fastlandet, att inte gå med en väska när det är mörkt, för jag pallar fan inte bli rånad igen!


;)


lite "svalt"

Sa himla skont!
I morse och aven igar kvall var det lite lite svalt for ett tag! Kandes lite friskt!
Jatte jatte skont!

Nu ska jag hem o mala :D

kramkram

det ar sa himla skont nar vattnet tar slut

och man har precis varit nere och tagit ett kvallsdopp! Perfekt nar man oppnar vattenkranen a det kommer ut ungefar 8 dl vatten som man forsoker skolja av kroppen med...for vatten killarna missade att komma idag..oups...som det kan ga...sa himla harligt nu nar jag sitter har pa internet insmord i bodylotion och saltvatten plus myggspray. Jatteskont!

Jag malade vidare idag pa varat lilla "krigstema" som vi har i skolan. Jag fick be 2 tjejer som skulle till stan att kopa med sig na nyhetstidningar. For det finns inte en endaste tidninga att kopa har, utan endast i stan. Och den ligger ju bara nagra mil bort ;)
Jag gjorde snarare ett collage och inte en malning men far ju gomma undan det sa fort nan gar forbi...


Eftersom det ar muslimskt har sa far man inte avbilda nagot levande vare sig manniskor eller djur..vilket ocksa gor att det blir lite extra kansligt for folk, I guess...


Nu maste jag sticka ivag och kaka, ar sviiiin hungrig. Tror att det blir en grillad firre med ris nere pa stranden, forjavla skont med sanden mellan tarna ;b


puss o kram


trutt

idag ar jag lite trutter.."antligen" gick jag ivag pa ett fullmoon party ;)
Det ar lite av "the big thing" har nere eller uppe i Nungwi, eller partyt halls pa stranden brevid dvs Kendwa. Sant himla tjat pa att man ska ga dit, sa nu har jag gjort det sa jag behover inte gora det igen haha! Skont! Lugn o ro ar lite av mitt motto just for tillfallet. Nae men det var roligt och ganska lugnt anda for varan del. Traffade tva andra Svenska tjejer som jobbat ett tag pa barnhem i Kenya och som nu har lite semester innan dom ska hem till sverige igen och dom bor pa Casa Umoja sa vi gick dit tillsammans och tillsammans med nagra andra harifran ocksa saklart. Varldens langsta mening haha!!!
Var anda uppe med tuppen imorse for jag inte kunde sova och det borjar kannas lite nu pa eftermiddagen...tipiskt bara att jag har 8timmars studier framfor mig...well well sa kan det ga ibland.

Traffade forovrigt Doktorn (som sa att jag hade malaria forut) och jag sa att det var mycket markligt men malarian forsvann totalt under natten !?!?! sa jag ar frisk som en notkarna :) han trodde inte pa mig men sen borjade han skruva lite pa sig och sa att han var tvyngen att ga ivag...ok sa jag! ;)

Zanzibars baksida






grannens fina unge!!!

Hon e sa himla sot och kommer och hjalper mig att bara hem saker fran affaren och ger mig fina snackor som hon plockat. En riktig solstrale!!!



lite mer av huset och sadar..

Har lagar jag mat


Maste kannas lite hopplost nar man precis har byggt ett hus och satt in ett handfat och efter 1-2 manader sa har redan handfatet borjat rosta rejalt...lika med duschen...fasiken, det ar darfor manga som bor har som har pengar skickar efter containrar med saker fran europa eller sydafrika for de sakerna haller...



Lite smalustigt eller mysigt men irriterande nar man har tvattat sjalv! Smygfotat ut genom mitt fonster nar grannen eller nagon hanger upp sin tvatt pa var tvattlina, vilket typ sker inte dagligen men kanske varannan ;) Allt ditt ar mitt och allt mitt ar ditt, sa ar filosofin har, nastan



Grannen eldar upp sina sopor. Plast, batterier, sprayburkar, ALLT! ibland smaller det nar nagon eldar. Konstigt...


idag

idag har jag suttit och malat lite. Skolan borjade igar, kul! Sa hemskt, men vi har i uppgift, eller uppgiften ar ju inte sa hemsk, men vi ska mala, rita, konstruera en bild utifran ett reportagefoto fran nagon hemskhet och var larare "pratade" och visade bilder fran Gaza och tyvarr sa maste jag saga att det nastan helt gatt mig forbi...hemskt va!!?

Men iallafall sa satt jag ute och malade, ett utkast, absooooluuut inte fardigt, men det ska bli eller forestalla ett flyktinglager och jag har precis last en skult bra bok som just handlade om tvangsgifte, krig och manniskor pa flykt. Usch sa hemskt det maste vara att vara pa flykt...skanker alla som ar det min tanke...som om det skulle hjalpan ehh nae, men iallafall..fy 17 stackars!!!!

Ok, men nu till bilden...

ahh!!!!! den har datorn pa skolan har varsta porrvirus attacken och har dessutom attakerat mitt USB minne sa jag kan inte ladda upp mina foton darifran...sa jag far helt enkelt fortsatta imarrn...

:( 

ok, nu ar det nasta dag och jag fortsatter, har e bilden:


men jag malade en till undertiden


och sa borjade jag pa en annan och sag efter ett tag nar den torkat i solen att formodligen nan av alla dessa ungar som ska kolla vad man gor varit framme och dragit med fingret pa nagra stallen..vet inte om det syns har

men sa nar jag kollade narmare sa sag jag att det var klovspar sa var det nog en av alla dessa 14 getter som klampade omkring och at gras runt mig saklart! Och jag som forbannade ungarna...Forovrigt sa var det aven na hons och kycklingar som valte ut 2 av mina fargskalar...alrdig far man vara ifred! ;)
Sa har lagger jag namligen malningarna pa tork i solen.



Har ar mina oljefarger :) kanske snarare mobelfarger...men vad gor det?!


malaria?!

Okej nu var jag sjuk igen...assa jag har aldrig varit sa sjuk under en langre period i hela mitt liv tror jag! Men igar bestamde jag mig for att bli helt frisk och aldrig bli sjuk igen! Bra va!!?
Pa julafton fick jag sjukt ont i halsen men jag slangde i mig lite verktabletter och lite vin, bra mix va?! For jag ville inte stanna hemma, igen ;) men jag fick sota for det under mellandagarna och tappade jag min rost TOTALT inte ett ljud kom ut. Svalj ett ratt agg tillsammans med honung, ar the local way..men jag kunde bara inte....ooooiiiiii tank att gurgla ett ratt agg i halsen och svalja ner det... nae det gick inte. Det var inte heller sa latt att resa sjalv da och folk tyckte ju att jag var otroligt otrevlig nar jag inte svarade dem ;b Men lite skont att slippa snacka med allt o alla for ett tag ;)
Sen undrar jag hur mycket slem en kropp kan producera?!? Jag fick ju bronkit i borjan har, eller jag blev ju forkyld i oktober hemma i Sverige och den har inte slappt annu...hostar slem slem slem...ursakta verlkigen!! men jag gor det!

Fan jag var riktigt dalig i forrgar. Spydde, hade sjukt ont i kroppen och lite skakningar och febertoppar - jatte skont...NOT!!!
Tankte att japp nu har jag akt pa malaria for forsta gangen. Pallade pa kvallen ta mig till sjukhuset for ett test och det visade positivt. Malaria finns i olika skalor fran 1 upp till jag vet inte men har du 10 ar du nog snarare dod an levande, iallafall som vit turist.
Ok, lakaren rekomenderade det har lakemedlet fran china men det fanns inte inne for tillfallet och var slut pa apoteket men att han kunde skicka nagon till stan imorgon for att kopa, men att det var jatte jatte dyrt. 16000 i dessa pengar vilket ar val ca 70-80 spann. Inte sa farligt for mig som fattig student pa Zanzibar. Jag undrar egentligen hur, som den har lakaren han har jobbat som lakare i manga ar och har sen 4 ar tillbaka oppnat egen klinik har uppe i Nungwi. For sjalva malaria testet dvs ett lakarbesok tar han 1000 av dessa pengar som ar kanske 5,50-6 kronor. HUR fan far man ihop till ett helt sjukhus eller far det att ga runt, undrar jag da lite latt??!!

Men iallafall sa fanns inte medicinen men jag hade kvar lite malarone sen sist jag var har i Tanzania sa jag sa till honom att jag testar med den forst. Malarone ar malariatabletter som man tar i forberedande syfte egentligen, men om man overdoserar sa kan man aven bota om man fatt malaria. (Jag vill inte stoppa i mig massa skit dagligen, tanker att det inte ar bra for kroppen och har jag inte fatt malaria pa 1 ar sa...) Jag svalde dessa 4 tabletter med ett stort glas mjolk och en avocado enligt sms rekomenadtioner fran kara Anna som jag pluggade med sist har i Tanzania.
Tabletterna och avocadon och mjolken kom upp ganska snabbt men jag somnade och nasta morgon vaknade jag frisk!?

Da undrar jag om det verkligen kan ha varit malaria?! Eller ville han bara att jag skulle kopa den dyra meducinen (forlat kara doktor) men jag tror inte man kan ha malaria for en dag och sen ar det bra, plus att jag dessutom spydde upp tabletterna som man ska ta for 3 dagar...hmmm...men kanske att jag kan ha parasiter i blodet utan att det gor mig nagot och att jag kanske akte pa en matforgifting och att eller tjaa inte 17 vet jag....men igar fick jag panik och stadade ur rummet, tvattade alla klader och skrubbade mig sjalv fran topp till ta och bestamde att jag aldrig mer ska bli sjuk!!

Bra va!

Kram kram

god fortsättning!!!

hoppas alla haft en bra jul och ett gott nytt!! Det har jag själv haft!

Vi firade inte julafton den 24 för det var ju såmånga, eller sydafrikaner mest, och dom firar den 25e så då hade vi julafton och gjorde en massa massa mat och även janssons! Fy 17 vad gott!!! Ena svenska tjejen som jag bor med, hennes mamma kom ner med halva julbordet så man fick en liten mumsbit av gravad lax med hovmästarsås



julskinka m sötstark senap, älgköttbullar osv och en marabou mörkchoklad!!


gissa om jag blev överlycklig!!! ;b
Så hade vi en speciell och rolig byta klappar stund och drack drinkar hela natten, as trevligt!!



Sen efter julen stack jag iväg till östkusten på Zanzibar i 2 dagar - nice, men det blåste så in i bängen och när lågvattnet är på den sidan så är vattnet typ 2 km ut så det går inte att bada, men det var kul o skönt att se ngt annat!




Minns första gången som jag såg en passionsfrukt här i Tanzania, närmare bestämt Mafia, och jag blev så förvånad över att den var helt rund och att skalet var grön gult! Lite skillnad mot våra halvtorkade med brunt skal som finns på ica hemma.

sen så skalar (det här är från frukosten på ett ställe) dom apelsinerna, eller det yttre skalet tas bort och sen delar dom apelsinen bara på mitten, fast på "fel" mitten ;) så får man suga i sig apelsinen på ngt sätt...



Kolla post boxarna hit till östsidan, där det ändå bor en hel del människor, 25 st boxar ;)


Här vid postkontoret packades det även lådor med frukt o mat o grönsaker som skulle upp på taket på dala-dalan (lokalbussen) för att förmodligen fraktas till stan eller nåt. Och ena lådan med tomater var inte vilken låda som helst ;) kanske ska maila bilden till ingvar!



Tog en dagstripp till "södern" också, men det var ju lågvatten där med så jag drog in till Stone Town och stannade där i 2 nätter. Gillar Stone Town som 17! Jätte mysigt att gå och strosa och äta gott! Lite Venedig känsla över det hela faktiskt.








Äkte upp hit till Nungwi till nyår och hängde med min "chef och företag" på en "hotell-chartrad" sunset cruise med "vår" båt och en annan som "vi" hyrde in. Nice. Dj o drinkar o hela kittet ;)

sen gick vi å käkade och firade 12 slaget på ett hotell, där jag sitter nu å surfar å har precis ätit sushi www.thezhotel.com , sen gick vi ner på Cholos, som är den enda "riktiga baren" här, sådär tycker jag ju om den annars, men det kan väl bero på att man har några år på nacken kanske ;) men nyår var det riktigt skoj och jätte mycke folk! Och nu dessa dagar efter nyår har jag mest bara slappat på stranden och har semester / jullov ;) skönt!

Som sagt god fortsättning och all lycka inför det nya året!!! 2009, det kommer bli grymt!!!!
pussokram!!!

RSS 2.0