regn

så himla skönt, det har regnat så nu är det lite "svalt" ;)

sushi

nu har jag äntligen lyckats förstå hur jag kan beskära och förminska mina blider  i datorn som jag gör till skolan så det går snabbare att lägga upp dem! jag firar med sushi och ett glas vin!

Har målat som en tok hela dan för att få färdigt tills deadline imårrn. Min förkylning eller bronkit har inte gått över så jag sticker iväg till stan och försöker hitta en annan läkare imårrn. Verkar helt hopplöst detta...ena tjejen som jag bor med har haft öroninflammation lika länge som min bronkit, så det kanske beror på värmen o fuktigheten att bassiluskerna har svårt att släppa?!? vad vet jag...

Gissa om Tanzanerna här tycker att ja målar konstiga saker ;) dom är endast vana vid tinga tinga konst, som är speciell konst här ifrån och målningar av zanzibariska dörrar. Allt annat är lite konstigt hahaah och dom kan inte riktigt förstå vad jag håller på med. Och en skola från sverige på distans?!? De flesta västerlänningar som stannar längre här håller på med något projekt eller är volontärer, så jag är ju bara hur konstig som helst.

Tinga tinga målningar och masai målningar:



Jag sitter å målar hos min målar kompis och vi sitter ju på "gatan" så det passerar en del människor.


Nu ska jag pysa hem!
Natti natti!

har tappat dag-, och tidsuppfattningen. skönt!

gud vad det är skönt att bara vara! älskar det! Asså det är ju inte direkt så att sitter och gör ingenting snarare tvärt om, men att dagarna inte spelar så stor roll och inte heller datumet eller tiden på samma sätt som hemma. Ingen stress. vågornas brus 24 timmar om dygnet. nästan ;) me like!

videopratade med finaste syrran idag å såg hur mycket snö ni har hemma!!! herre jisstanens!!! här är fortfarande varmt så in i bängen, men det känns som om förkylningen börjar släppa lite så det känns inte lika jobbigt längre med värmen. Eller så har jag vant mig :)

Sitter på ett fint hotell där det finns trådlöst internet och har beställt in en "dyr" tea o juice och "snyltar "på deras internet hehe men det är så skönt att uppkopplingen fungerar bra!! Tänk här har dom till och med sushi!!!! en liten portion får man dock och den är helt ok för typ $10 och det är det värt emellanåt! Att Tanzania kunde vara så här ;) haha näe men sist jag var på fastlandet så var jag ju mat tokig eller jag snarare galen på att jag inte kunde hitta vissa saker att äta...näe fy vad bortskämd jag låter! Nu mår jag lite dåligt över mig själv..härom dagen så såg jag tre små barn som letade i soporna efter något att äta...något som kunde stoppa deras hunger...å fy så sitter jag här och klagar på att jag inte kunde få tillräckligt god mat på fastlandet...ja shit, det är ju lite sånna här tankar som man får fightas med ganska ofta..

men faktiskt iallafall så finns det en riktigt konstig tysk tant här som har öppnat upp ett fik/mat ställe i byn och hon gör jätte god mat, fast portionerna är små men billiga och hon har t.o.m bownie och god cappucino!!! det ni frida o ellen ;) sushi, brownie, cappucino, what else do we need? så ni kan komma ner nu o hälsa på ;) hamna shida!

Asså här är såååååå mycke svenskar o italienare!!! eller det är inte så många turister här men dom som är, är antingen svenskar eller italianos!

Här brukar jag sitta å måla å jobba med skol uppgifterna, på Casa Umoja (heter stället)



På den här sidan av ön är det alltid en otroligt vacker solnedgång



tjingling!


 

torsdag i stone town

va hos lakaren igar och efter myckat om och men sa har jag bro
Sa har langt kom jag igar innan internet la av, men tydligen har det sparats iallafall det jag skrev?!...
Jo men jag har bronkit och har fatt nan antibiotika fran egypen haha vi far val se om den hjalper..hittade inget pa natet om den, men vad 17. Jag fick absolut inte dricka eller ata nagot kallt de narmsta dagarna/veckorbna och det forsta jag gor nar jag kommer ut darifran ar att kopa 2 kulor glass och ett glas kallt vitt vin pa en uteservering, blev bara tvungen ;)
Latsades som om jag inte visste om det annu..ja hoppas nu verkligen att meducinen hjalper!

Idag har jag hangt med "min" lilla malar familj, som hjalper mig att hitta farger och dukar att mala pa. Det "jobbiga" ar att tjejen bara kan swahili sa jag fattar ju sadar ibland vad hon snackar om, men det brukar losa sig. Sa nu i em ska jag satta igang att lara mig mala tinga tinga!

Har varit och hamtat ett bord och en pall som jag bestallde av en snickare och det hela gick pa ca 150 sek, ganska billigt, men sen att bordet inte star helt bra pa sina ben ar ju en annan femma, eller sa kanske golvet ar snett, man vet ju aldrig :)

Nu ska jag ga och ata sen lunch.
Puss o kram

tisdag lunch..

..hmm..ja, vad ska man ata till lunch idag? Chips mayai kanske ;) Det ar som en ometlett kan man saga eller det ar faktiskt pommes frites som man steker ihop med agg sa det blir typ som en stor kaka hahaha, later fordjavla ackligt egentligen, men det ar ratt gott ;) Bast ar nar man tar take away, for da slanger dom ner maten i en svart pase, ser ut som en hundbajs pase ungefar sa haller man pa lite salt och tomatsas och chilsas ratt ner i pasen och sen ater man bara direkt ur pasen med handerna eller ibland en tandpetare yummi ;b

Har varit lite sjuk i helgen, fick ju en forkylning hemma som inte har slappt. Trodde nastan jag fatt malaria for forstagangen i lordags sa jag gick och testade, men icke. Jag kopte na chockrosa piller som skulle hjalpa, men icke. Oj mamma bli inte orolig ;) det ar ratt ok, men jag tankte ta mig till Stone Town imarrn till ett storre sjukhus sa far dom kolla igenom mig ordentligt, for det ar sjukt jobbigt att ga o va snorig i denna hetta!!
Lite kul ar det ocksa nar jag gick till sjukan har, man kommer in och pa en bank ligger han i receptionen och sover sa man ropar, hodi! som ar typ som hello, han vaknar till och fragar vad man vill. Inga konstigheter.

idag har jag sprungit runt med en tjej som bara kan swahili och kopt malar material. Fan det ar ju lite svart nar man inte kan spraket sa bra, men pa nat satt sa gar det ju. Sen det blir det ju lite fel pa vagen haha samma som igar nar jag skulle kopa nan sorts gardiner sa kom det fram en kvinna och fragade vad jag skulle, hon kunde heller inte ett ord engelska. (Dom tycker nog att det ar lite konstigt nar man som vit springer omkring i byn) Hon hangde pa iallfall och det slutade med att hon visade halva byn och alla tygaffarer plus att jag nu halsat pa hos 2 av hennes dottrar och suttit ner i deras hem. Tanzanerna ar sa sota. Det ar viktigt att man bara kommer in och satter sig en stund, man behover inte stanna lange men bara man satter sig ett litet tag sen kan man ga. Trevliga prickar! En liten ganska liten unge blev livradd for mitt vita tryne och borjade gallskrika...stackarn...

Namnet pa min blogg, miamoja, betyder 100 pa swahili. Moja betyder ett och mia hundra. Jag forsokte hitta ett namn med mia till sidan och alla som jag kom pa var upptagna och da tankte jag att mitt nickname har nere ar nog inte taget sa sa fick det bli. Gissa om jag far hora nar jag presenterar mig; Va!? Heter du Mia??? Vet du vad det betyder pa swahili...
sa folk kallar mig aven one hundred...well,well..

Har bestallt ett bord som jag ska ha i mitt rum och han sa att det skulle vara fardigt tills imarrn, haha, vi far val se! Har gatt forbi dar nagra ganger for att jag ville bestalla en sorts kladhangare ocksa, men da har det varit stangt. Borjar fa lite ordning iallafall och duschen funkar o sitt toan med! Kanon! Sa det borjar bli lite ordning i huset, men pole pole (sakta sakta).

Oki ha en bra dag!

nu ska vi se om jag kan lagga upp nagra bilder...

Har ar huset

Har ar mitt rum. Ska bara skaffa lite mer mobler och en matta kanske ;) fick en gardin stang i gar!

En kvallsbild pa stranden. Prickarna langstbort i vattnet ar kvinnor som gar pa rad och fangar in sma fisk i nat, dagaa heter fisken och ar ganska vanlig foda i Tanzania. Smakar ungefar som salt sill och dom ar typ 5 cm langa och jatte smala. Dom brukar saljas i stora hogar pa marknaden i 40 graders varme, torkade. Sa kokar man bara upp dom med lite tomat och kakar, yummi ;) faktiskt ratt ok men sega och lite "jobbigt" att dom ar hela dvs med huvet o allt men, men..

Tryckte visst pa fel bild.. men den har far vara med anda 

Det var den har bilden jag ville fa in.


Shit det har gick ju ratt bra!! ansalange...

fredag morgon

Jaha, god morgon!

Har varit ute och gatt en laaaang promenade pa stranden I morse I 2 timmar med en hund som heter Dennis. Sist nar jag var har pa Zanzibar sa bodde jag bla pa ett stalle som heter Casa Umoja. Killen som ager det underbara stallet heter Mustafa och han ar gift med en tyska och bor halva aret har och halva aret I Tyskland. Han har en hund som heter Dennis. Har I Tanzania har man inte direkt husdjur pa samma satt som hemma, visst dom har kor, getter, hons och kanske en vakthund. Undrar om det ens finns ett ord pa Swahili for husdjur? Nar jag var uppe I Nyarero hos kvinnogruppen sa hittade vi en kamelont pa akern och dom fragade om jag sett en san forut och da forsokte jag forklara att vi har typ sanna som husdjur hemma I sverige och dom kollade pa mig som om jag inte va klok och bara skrattade o skakade pa huvudet. Forsokte aven forklara att vi har ofta katter o hundar som husdjur, att vi har dom innomhus och kelar med dem och att djuren ar ofta som en familjemedlem, men det gick nog inte hem ;)
Hur som, sa ar tanzaner oftast radda for hundar och nu nar Mustafa inte ar har och gar ut med sin hund sa tankte jag att jag gor det for annars sa kommer han inte ut sa mycket ;) men shit sa varmt det var nar vi kom tillbaka vi typ dackade i skuggan med vatten bagge tva...


Nu ska vi se har...

...tankte ju faktiskt forra gangen nar jag var nere i Tanzania att jag skulle borja blogga, att det skulle kunna vara ett bra satt att halla kontakten med folk och att folk har koll pa mig haha men det blev inte av, men nu har jag tagit tjuren vid hornen sa vi far val se hur det gar ;) Kanner mig ju inte helt bekvam i att lagga ut mig pa natet, men jag tror anda att jag ar redo nu.
Jag haller pa att ladda upp bilder till konstskolan nu som jag gar pa och det tar inte evigheter att gora det har nereifran utan EEEEEEEvigHEter....sa da tankte jag att det ar ocksa ett tillfalle att jobba med lite annat undertiden bilderna laddas upp.

Zanzibar. Jag befinner mig alltsa pa Zanzibar som ar en o som tillhor Tanzania och har ska jag vara fram tills mitten pa mars. Hyr ett rum i ett hus dar det fortillfallet bor 4 andra svenska tjejer och 4 tanzaner. Huset ar inte riktigt fardibyggt, men rummen ar. Inte for att vara san men har nere brukar saker o ting ta tid, tex internetuppkoppling, byggen, fa in mat osv. Talamod ar nagot man lar sig ha har nere och jag maste nog erkanna att nu tycker jag att det ar ganska skont nar det gar lite pole pole, som dom sager har, vilket betyder sakta sakta. Men som sagt, jag trodde nastan nu nar jag flyttade in att det absolut inte skulle bli fardigt under mina 4 manader har, men det gar nastan riktigt fort aven fast det ar ganska mycket kvar, men det hander saker varje dag!

Tyvarr har vi ingen dusch annu men den kommer. Nu kor vi hink med vatten o skopa. Inte for att jag har nagot emot det heller men det ar skont att kunna stalla sig under rinnande vatten. Men rackarns vad dyrt det ar med vatten har! 10 000 tsh = 55 sek for 1000 liter, nae nu vet jag inte om det ar sa mycket vatten..hmm ska kolla nar jag kommer hem. Men dyrt ar det iallafall, man undrar ju hur byinvanarna har rad till att fa vatten..

Jag har ju med min dator ner hit for jag behover den med kursen och tankte att jag skulle skaffa internet pa den. Men nu i mandags nar jag var inne i Stone Town, som ar huvudstan har, (jag bor uppe i Nungwi) sa sa dom att alla modem var slut i hela Tanzania och att dom ska komma nasta vecka till Dar es Salaam, sa vi far val se nar dom kommer hit. Tjejrna som jag bor med jobbar med dykning och ett forskningsprojekt och tydligen hade deras dyk center bestallt ny utrustning fran Sydafrika i juni med flygfrakt for att dom behovde den snabbt och den kom typ i forrgar ;) satt fast i tullen i nagra dagar eller nej manader menade jag..sa vi far val se hur bra det gar for mig o mitt internet ;)

Lite kul, nu gick det precis forbi 2 poliser och det paminnde mig om idag da en kompis till mig blev av med sin cykel. Polisen tohg honom for hans cykel hade ingen ringklocka!? men han ska fa losa ut cykeln ikvall :) att det kunde vara sa viktigt har nar man inte ens behover ha sakerhetsbalte och kan kora full, typ. Lite gulligt pa nagot vis!

Jo men pa dagarna sa malar och ritar jag sa gott det gar. Det ar sjukt varmt har nu!!! Riktigt varmt och det brukar jag inte klaga pa i forsta taget, men jag marker att jag gor det nu ibland. Men ibland regnar det till och det ar skont! Man blir lite dasig liksom av varmen och harom natten trodde jag att jag verkligen att jag skulle do av varmeslag! Harom natten fick aven en ko tupp juck och sprang / gallopperade omkring har mellan husen och skrek ;) stackarn! Kolsvart var det ocksa!
Badar i havet gor jag nastan varje dag, trisst men jag maste fa igang badrutinen! Nu i helgen bara latade jag mig massor pa stranden iallafall jatte skont! Och vattnet ar ju sjukt fint och varmt! NIce! Me like!

Ok, det var lite om har.

Ma sa gott! 




Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0